[an error occurred while processing this directive]
BBC News
watch One-Minute World News
Last Updated: Thursday, 10 May 2007, 16:21 GMT 17:21 UK
Paramount rebirth for Odeon site
Artist's impression of the Odeon redevelopment
The plans would transform the historic former cinema building
A famous cinema which hosted gigs by The Beatles, the Rolling Stones and Jimi Hendrix could receive an 80m makeover under new plans.

The former Odeon cinema in Glasgow's Renfield Street would be turned into an office and leisure complex.

Award-winning architects Murray and Dunlop have drawn up plans for the site which has lain derelict for months.

The landmark would be renamed the Paramount Building in recognition of its cinematic heritage.

Edinburgh-based Duddingston House Properties (DHP) has lodged a planning application with Glasgow City Council for the site.

Charles Martin, DHP's director, said: "We have always had a strong belief in the merit of this key city centre site.

We now wish to progress our plans as soon as practical and hope to complete the scheme in late 2009
Charles Martin,
Duddingston House Properties

"We are convinced that the new design fulfils the full potential of this location and will positively enhance the urban landscape in this area of the city."

Mr Martin added: "We now wish to progress our plans as soon as practical and hope to complete the scheme in late 2009."

Under the proposals, the original 1930s Art Deco corner frontage on Renfield Street would be kept.

This retained section would be restored to its original 1934 design.

Architect Gordon Murray said "state of the art" glass technology would be used to enhance transparency on the planned office tower set back over 11 storeys and accessed from West Nile Street.

'Public realm'

Following talks with Historic Scotland and the council's planning department, he said this was an opportunity to remove the "least attractive building in the city centre".

Mr Murray said: "The south west corner of West Nile Street and West Regent Street is historically an uninviting public realm given the nature of the existing cinema box.

"We have developed proposals which set the building back to create a dramatic public space over four floors protected from the elements by cantilevered floors above and a glass veil which follows the line of the original cinema 'box'.

"This public space provides opportunities to enliven the street with cafes and restaurant uses."

Mr Murray's firm has also been developing ideas based on LED technology which would allow films to be shown across parts of the facade.

The proposals would create 150,000 sq ft of office space; 17,000 sq ft of restaurants and themed bars; 20,000 sq ft of leisure space in the restored Art Deco building and up to 40 car parking spaces in the basement.




SEE ALSO
Connery hails cinema's last stand
11 Apr 03 |  Scotland

RELATED INTERNET LINKS
The BBC is not responsible for the content of external internet sites



FEATURES, VIEWS, ANALYSIS
Has China's housing bubble burst?
How the world's oldest clove tree defied an empire
Why Royal Ballet principal Sergei Polunin quit

PRODUCTS & SERVICES

Americas Africa Europe Middle East South Asia Asia Pacific