Page last updated at 12:24 GMT, Wednesday, 10 December 2008

11-plus test: The answers

You've done the quiz. How did you do? Here are the answers, with an explanation.

MOVING ONE LETTER

In these questions, one letter can be moved from the first word to the second word, to make two new words. The letters must not be otherwise arranged and both new words must make sense. Write the two new words in the spaces provided.

1. SCARF & RAIL

Answer: F - Move F from SCARF to RAIL to make SCAR and FRAIL

2. GUILT & POND

Answer: U - Move U from GUILT to POND to make GILT and POUND

3. BLIND & SAY

Answer: L - Move L from BLIND to SAY to make BIND and SLAY

WORD COMPLETION

In these questions, the same letter must fit into both sets of brackets, to complete the word in front of the brackets and to start the word after the brackets.

4. THI ( ) ECK STU ( ) OON

Answer: N - to make THIN, NECK and STUN, NOON

5. FOR ( ) ILL PAC ( ) ICK

Answer: K to make FORK, KILL and PACK, KICK

6. SHE ( ) ONE COR ( ) INE

Answer D to make SHED, DONE and CORD, DINE

NUMERICAL CODES

Three of the four words are given in code. The codes are not written in the same order as the words and one code is missing.

TEAM MALE MAST LEST

6245 5326 1345

Find the codes for the words

7. STEEL

Answer: 45331 (S=4 T=5 E=3 E=3 L=1)

8. TASTE

Answer: 52453 (T=5 A=2 S=4 T=5 E=3)

FILL IN THE MISSING NUMBER

In each of the following sets of numbers the number in the centre bracket is found in exactly the same way as the two examples. Find the number in the middle.

9. 48 (6) 8 49 (7) 7 63 ( ) 7

Answer: 9 - In each case the first number is divided by the third number to get the number in brackets.

10. 72 (47) 24 28 (18) 9 84 ( ) 33

Answer: 50 - In each case the third number is subtracted from the first number and then 1 is subtracted from the answer to get the number in brackets.

11. 3 (21) 27 6 (25) 37 11 ( ) 23

Answer: 1 - In each case the first number is doubled and the answer is subtracted from the third number to get the number in brackets.

NUMBER SEQUENCES

In each question, find the number that continues the series in the most sensible way.

12. 30, 28, 32, 30, 34, _____

Answer: 32 - The sequence moves down 2, then up 4, down 2, up 4 to get to 32

13. 17, 19, 23, 29, 37, _____

Answer: 47 - The sequence goes up 2, then up 4, then up 6, then up 8, then up 10 to get 47

14. 7, 16, 34, 70, ____

Answer: 142 - Double the number and add 2: 7 x 2 = 14 + 2 = 16, 16 x 2 = 32 + 2 = 34, 34 x 2 = 68 + 2 = 70, 70 x 2 = 140 + 2=142

15. 16, 17, 18, 18, 20, 19, ____

Answer: 22 - The correct sequence follows the first, third, fifth, and seventh numbers. They each increase by 2 (16, 18, 20, 22) so the seventh number will be 22. The second, fourth and sixth numbers increase by 1

It should take just under 10 minutes to do at a rate of about 37 seconds per question - as it would be in the real 11 plus test.



Print Sponsor


FEATURES, VIEWS, ANALYSIS
Has China's housing bubble burst?
How the world's oldest clove tree defied an empire
Why Royal Ballet principal Sergei Polunin quit

BBC iD

Sign in

BBC navigation

Copyright © 2019 BBC. The BBC is not responsible for the content of external sites. Read more.

This page is best viewed in an up-to-date web browser with style sheets (CSS) enabled. While you will be able to view the content of this page in your current browser, you will not be able to get the full visual experience. Please consider upgrading your browser software or enabling style sheets (CSS) if you are able to do so.

Americas Africa Europe Middle East South Asia Asia Pacific